Třešně a višně: Recepty a návody nasladko a naslano

Třešně a višně: Recepty a návody nasladko a naslano

Patříte do týmu milovníků sladkých třešní, nebo máte v oblibě spíš kyselejší a svěžejší višně?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Patříte do týmu milovníků sladkých třešní, nebo máte v oblibě spíš kyselejší a svěžejší višně? Oba druhy ovoce samozřejmě nejlépe chutnají jen tak, rovnou po utržení ze stromu, ale dají se různými způsoby využít také v kuchyni. Poradíme vám, jak je zpracovat do několika pochoutek, které zmizí ze stolu, než stihnete říct „pozor na pecky“.

Díky své lahodné chuti se třešně i višně hodí hlavně do sladkých moučníků. V této kategorii je úplnou klasikou bublanina, do které ovoce nemusíte ani vypeckovávat. Těsto připravíte snadno podle základního receptu na bublaninu. Pokud si chcete chuť tohoto vyloženě letního ovoce připomenout i v pozdějších měsících roku, připravte si kompot nebo džem. Co třeba neotřelá kombinace višní s citronovým tymiánem?

Višňová marmeláda s citronovým tymiánem vás přenese do letního dne i uprostřed zimy.

 

Z třešní můžete vykouzlit i mandlový koláč z křehkého těsta, jehož příprava je tak snadná, že ji zvládnou i větší děti. Dalším vynikajícím letním dezertem, do kterého můžete zpracovat třešně nebo višně, je Eton Mess. Jde o tradiční anglický recept na sladkou dobrotu, která se podává na Eton College při kriketových zápasech. Je to vlastně směs sněhových pusinek, šlehačky a ovoce (v klasickém receptu se používají hlavně jahody, ale svařená třešňová nebo višňová omáčka se hodí také skvěle).

 

Vyrobte si pusinky na ovocný Eton Mess a ty, které hned nepoužijete, skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

 

Postup je velmi snadný: stačí na sebe střídavě vrstvit šlehačku, pusinky a ovoce. Část pusinek navíc můžete nadrtit a přidat do libovolné vrstvy. Dezert můžete zavřít do skleničky a přibalit třeba na piknik!

Máte raději slané chutě? Pusťte se do přípravy marmelády z červené cibule s višněmi, která se výborně hodí ke kachnímu masu. Tymián, skořice, med a červené víno ve spojení s červenou cibulí a višněmi tvoří nečekaně chutnou kombinaci! Kachní maso můžete doplnit také višňovou omáčkou, ozvláštněnou citronovou šťávou.

Zkrátka nepřijde ani domácí bylinková lékárnička, do které můžete zpracovat stonky, které by jinak skončily na kompostu. Čaj z višňových stonků se vaří již od pradávna. Věří se, že by měl pomáhat proti bronchitidě. Při pokojové teplotě usušené stonky zalijte šálkem vroucí vody a nechte 5 minut louhovat. Odvar sceďte a při příznacích nemoci pijte dvakrát denně. 

A jedno doporučení na závěr: určitě jste už někdy v životě slyšeli důrazná varování ohledně pití vody po třešních. Třešně mají výrazně projímavé účinky, proto bychom minimálně půl hodiny před a po jejich konzumaci neměli pít vodu (a mléku se raději vyhnout obloukem). Jinak si zahráváme s možností, že strávíme zbytek dne na toaletě...

Jak zpracováváte letní plody vy? Patříte do týmu milovníků třešní, nebo si raději pochutnáte na višních?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU