Vegetariánské chlebíčky: oslavte konec roku bez masa
Doba čtení 4 minut

Vegetariánské chlebíčky: oslavte konec roku bez masa

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vítání nového roku si můžete snadno užít i bez šunky a klobás. Vyzkoušejte jednoduché a hlavně chutné recepty na vegetariánské občerstvení! Vše najdete na blogu Kuchyně Lidlu.

Bez chlebíčků není Silvestru! Co letos vyzkoušet něco nového? Možná nebudete věřit, ale i chlebíčky bez šunky nebo masa obecně mohou uspokojit i ty největší masožrouty. Vyzkoušejte je s námi.

Čím maso nahradit?

Vegetariánské chlebíčky mají výhodu, že mohou být zdravější a přitom stejně výživné jako ty masové. Maso nahradíte třeba sójovým tofu, ze kterého můžete vyrobit luxusní pomazánku s tofu, vejcem a tvarohem ozdobenou ředkvičkami a plátky manga nebo kaki.

Inspiraci můžete hledat i ve středomořské kuchyni. Z jednoduché pomazánky z pečeného lilku, které se v arabské kuchyni říká baba ganoush, snadno připravíte chlebíček s feta sýrem a sušenými rajčaty. Jednoduché a přitom efektní jsou i olivové tapenády. A výborným pomocníkem vám může být i cizrna, která není drahá a přitom je plná vitaminů a bílkovin. Cizrnovou pomazánku hummus pak můžete namazat na chlebíčky nebo připravit zvlášť do mističek a namáčet do ní třeba kousku mrkve nebo okurky.

TIP: Jak na domácí hummus? Stačí uvařit cizrnu (asi 800 g) a rozmixovat, specifickou chuť dodají 2 polévkové lžíce sezamové pasty tahini. Pak už stačí jen pár kapek citronové šťávy, olivový olej, česnek a sůl.

Vhod přijdou i sýrové variace. Mrkněte na recepty na sýrový a hermelínový chlebíček, v nichž ale samozřejmě vynechejte salám. A připomeňte si i avokádovou pomazánku guacamole, kterou stejně jako hummus můžete podávat zvlášť třeba s nachos a grilovanými krevetami.

Dobré pečivo je základ

Základ české klasiky tvoří plátky bílého pečiva, nejčastěji veka. Neměly by být příliš slabé, aby udržely všechny suroviny, které na ně naskládáme, ani příliš silné, aby nás jeden chlebíček nezahltil na celý večer. Pokud dáváte přednost drobnějším jednohubkám, zkuste veku nahradit kanapkami, tedy malými košíčky připomínajícími francouzský quiche. Chutnají výborně teplé i studené a můžete je naplnit výše uvedenými pomazánkami, případně měkkými sýry a zeleninou.

Silvestr získá italský nádech, pokud chlebíčky nahradíte bruschettami, které by měly být na okraji křupavé a uvnitř vláčné. Plátky ciabatty se nasucho restují na pánvi a těsně před podáním potřou česnekem a olivovým olejem. Tento základ pak můžete doplnit rajčaty, mozzarellou nebo pomazánkou.

Jak chlebíčky ozdobit?

Konec roku si zaslouží pěkné aranžmá, nezapomeňte proto ani na dekorace pečiva, ať je ten Silvestr pěkně barevný! Sýr můžete efektivně stočit do ruličky nebo kornoutku. Pro tvarování ho vyndejte z lednice dřív, aby měl pokojovou teplotu. Pomazánky a majonéza vyniknou, pokud je naservírujete pomocí cukrářské zdobičky nebo zdobícího sáčku. Takto můžete hezky vyplnit i půlky vajec. Chlebíčky můžete dozdobit čerstvými bylinkami, výborně vypadá třeba kopr nebo petržel. Barvy dodají plátky řepy, na plátky nakrájené olivy nebo na pánvi pečená paprika. Klasický měsíček vajíčka vylepšíte tím, že ho obalíte v mleté paprice.

TIP: Estetický je i vějířek z kyselé okurky. Okurku rozkrojte podélně na půl, každou půlku pak začněte krájet příčně po třech plátcích, které ale nedoříznete do konce. Každé tři plátky tak zůstanou spojené a vytvoří hezký vějířek.

Jakými netradičními chlebíčky letos pohostíte svou návštěvu vy? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU