Velikonoce s dětmi: nápady zdobení

Velikonoce s dětmi: nápady zdobení

Postačí znát několik tipů na tradiční i moderní zdobení vajec, které si získají pozornost nejen dětí, ale i nejednoho dospělého.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Přírodní barvení

Barvy na vajíčka seženete v téměř každém obchodě, ale zkuste sáhnout i po zásobách ve vlastní kuchyni. Pro děti se poznávání různě barevných surovin může stát zajímavou hrou. Vejce pak stačí vložit do vody společně s vybranou surovinou a nechat chvíli povařit, dokud nechytnou barvu. Budou z nich pořádně uvařená vejce natvrdo, která vydrží mimo lednici i několik dní. Nakonec z nich může být třeba parádní velikonoční pomazánka.

Vejce můžete buď povařit s barevnými přísadami jen tak, nebo je ještě během barvení ozdobit různými květy a listy, které si předtím přinesete ze společné procházky. List, květ, nebo třeba i pírko či kousek kapradí přiložte na vejce a to zabalte buď do gázy nebo třeba do staré silonky. Můžete ho také omotat provázkem, po kterém zůstanou po obarvení zajímavé ornamenty.

TIP: Nabarvená vejce můžete po velikonocích oloupat, rozpůlit a naplnit kombinací křenu a lososa.

Moderní umění

Barevná vajíčka se nemusí vyjímat jen na míse, ošatce či vedle beránka. Popusťte uzdu vaší fantazii a vytvořte originální velikonoční skulptury. Jak na to?

1.Ideálně bílá vejce si předem vyfoukněte.

TIP: Doporučujeme tuto aktivitu zařadit na víkendové ráno a z vyfouknutých vajec rovnou připravit snídani. Vejce připravte jako míchaná nebo se pusťte rovnou do omelety, palačinek či francouzského toastu.

2. Připravte si štětce a tempery – ty můžete sehnat i v metalických barvách. Každé vejce pomalujte různými abstraktními tvary podle vlastní invence. Na některá vejce nakreslete veselé obličeje a umístěte je jako hlavičky na vrcholy soch.

3.Vezměte kousek modelíny nebo květináč, naplněný hlínou a do něj zapíchněte špejli. Na špejli „navlékejte” nabarvená vejce a tvořte z nich sochy. Navrch umístěte hlavičku, pro kterou můžete vymyslet i třeba vlasy nebo klobouk.

Když vám pár vyfouknutých vajec zbyde, zkuste ještě vyrobit pár vajec „obalovaných”: Vyfouknuté vajíčko nasaďte na špejli a potřete ho lepidlem. Pak už stačí jen obalit v čem vás napadne. Na ozdobu kuchyně se budou hodit třeba vejce obalená v cukrové rýži, sezamu nebo červené čočce. Obalte buď celé vejce, nebo jen půlku a na zbytek nakreslete obličej – rázem se vyloupne hlavička s veselými vlasy. Ale pozor, takové ozdoby se mohou rychle kazit, tak nechte toto zdobení nejlépe na poslední chvíli.

Jaké zdobení letos zvolíte se svými dětmi? Máte nějaký tip na zpracování vyfouknutých vajec? Napište nám!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU