Velikonoce tradiční nebo moderní?
Cukrárna
Doba čtení 6 minut

Velikonoce tradiční nebo moderní?

Velikonoce jsou opředeny mnoha tradicemi, pojí se s nimi i mnoho tradičních pokrmů. Přečtěte si článek na kuchynelidlu.cz.

Po roce jsou tu opět Velikonoce, které symbolizují námi tolik vytoužený příchod jara, těšíte se jako my? Zároveň se však jedná o nejvýznamnější křesťanské svátky připomínající zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Období plné tradic

S Velikonocemi se pojí mnoho tradic, které se lišily vesnici od vesnice. Dnes už se mnoho zvyků nedodržuje, většina lidí je ani nezná, což je podle nás škoda. Pojďme si shrnout ty nejdůležitější zvyklosti.

Velikonoce jsou svátkem pohyblivým a připadají na neděli následující po prvním jarním úplňku. Samotné sváteční období předchází 40 dní trvající půst, během něhož bychom měli očistit domácnost i tělo od chorob a připravit se na probouzení přírody. Ať už byl důvod k půstu jakýkoli, rozhodně byl užitečný, odlehčil tělu po masopustním hodování a na konci zimy pošetřil tenčící se zásoby.

Půst však nespočívá v tom, že celou dobu budeme hladovět, naši předci pouze vynechali z jídelníčku hlavně maso (vyjma ryb) a alkohol. Jídávaly se luštěniny, obilné kaše, chléb, zelí – tedy ty nejobyčejnější, ale zároveň velmi zdravé potraviny, například cizrnová nebo hrachová kaše, pro vyznavače moderní stravy vybíráme čočkový salát.

Týden před Velikonocemi začíná tzv. Pašijový týden, kterým si křesťané připomínají poslední dny Ježíše Krista. Jednotlivé dny jsou pak pojmenovány podle příslušných tradic, znáte je? Podívejte se s námi na to, jak to s nimi doopravdy je:

Na Modré pondělí se v kostelech vyvěšovaly modré látky a studentům začínaly jarní prázdniny (vakace).

Na Šedivé úterý uklízejte a vymetejte pavučiny.

Ve Škaredou neboli Sazivou středu zradil Jidáš Ježíše. V tento den se také vymetaly komíny. Na Škaredou středu se nemračte, jinak vám to zůstane každou středu v následujícím roce.

Zelený čtvrtek je den poslední večeře Páně a zvony „odlétají do Říma“. Abyste zůstali zdraví omyjte se ranní rosou a poté snězte něco zeleného, třeba skvělý zelený předkrm.

Na Velký pátek byl Ježíš ukřižován a pro věřící je dnem smutku, rozjímání a také přísného půstu. Podle legend se otvírá země s poklady a neměli byste pracovat s půdou ani prát prádlo.

Bílá sobota je jak už název napovídá dnem bílení a velkého úklidu. O Bílé sobotě pečte mazance a beránky, muži a chlapci upletou pomlázky.

Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) je největším svátkem celého liturgického roku. V noci ze soboty na neděli (jinak též Velká noc) došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V kostele se světily napečené mazance a beránci.

Velikonoční nebo také Červené pondělí je vyvrcholením velikonočního období. V tento den by měla být dívka vyšlehána a darovat za to chlapci červené vejce, aby byla celý rok zdravá. Takže milé dívky, letos barvěte vejce hlavně červenou!

V žádném jiném období se snad nepeče tolik tradičních moučníků jako o Velikonocích. A ještě navíc, téměř ke každému se váže určitá tradice nebo něco symbolizuje.

Velikonoční mazanec je tradiční pečivo, kterému se dříve říkalo svěceník, neboť se nechával v kostele posvětit. Mazanec byl dříve díky použitým surovinám vzácností, cukr a smetanu si nemohl dovolit každý. Bohatší hospodyně jej zdobily mandlemi a do těsta přidávaly rozinky.

Pečení velikonočního beránka souvisí s dřívější konzumací skopového masa. Skopové bylo mimo jiné považováno za obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta, jak je popsáno v Bibli. Pro křesťany je beránek symbolem nevinnosti a poslušnosti. Skopové se už dnes tolik nekonzumuje, beránka si však upečte.

Velikonoční jidáše je pečivo z kynutého těsto potřené medem. Dříve dostávali jidáše chlapci na Zelený čtvrtek, když chodili po vsi s řehtačkami. Jidáše mají různou podobu – malé vánočky, copánky stočené do kolečka, nejčastěji se však dělají uzly připomínající provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Staročeské boží milosti nejsou čistě velikonočním moučníkem, pečou se i v období masopustu. Tradičně se připravují smažením, ale všichni, kteří dbají na zdravou stravu, mohou boží milosti upéct v troubě. Ať tak či tak, na stole rozhodně dlouho nevydrží.

Velikonoce však můžete pojmout i moderně a na napéct stylové velikonoční moučníky, které najdete také v Lidl Cukrárně.

Velikonoční hnízdo je moučník z odpalovaného těsta plněný jahodami a krémem z mascarpone, politý poctivou vrstvou čokolády a ozdobený ve velikonočním stylu. Stylovou ozdobou se mohou pyšnit i velikonoční řezy, přesvědčte se sami, že udělat vejce z čokolády není žádná věda. A pokud máte rádi malé muffinky, upečte si veselé velikonoční muffiny s ovocem.

Mnoho tradic se v moderní době už vytratilo a zachovaly se maximálně v menších vesničkách. Tou nejdůležitější tradicí, kterou bychom si měli zachovat i dnes, jsou společně strávené chvíle s vaší rodinou a blízkými, proto si udělejte na sebe čas a užijte si svátky přesně tak, jak to máte rádi vy!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU