Vlastní zahrádka na balkoně: jak na ni?

Vlastní zahrádka na balkoně: jak na ni?

Během léta se k pěstování hodí každé volné místo na terase, balkoně nebo alespoň na kousku slunného parapetu. Stačí vybrat dostatečně velkou nádobu, dopřát rostlinám správný substrát a nezapomenout pravidelně zalévat.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Během léta se k pěstování hodí každé volné místo na terase, balkoně nebo alespoň na kousku slunného parapetu. Stačí vybrat dostatečně velkou nádobu, dopřát rostlinám správný substrát a nezapomenout pravidelně zalévat.

Pro pěstování v truhlících a květináčích venku na slunci jsou jednoznačně nejvhodnější rozličné druhy bylinek. Ocení dostatek světla a za trochu péče získáte spoustu bylinek nejen pro okamžitou spotřebu, ale zajistíte si tak i voňavou zásobu na celou zimu.

TIP: Bylinky stačí při skladování nasekat ještě čerstvé do uzavíratelných sáčků do mrazáku. Využít můžete také tvořítko na led, nasypat do něj bylinky a zalít je olivovým olejem. Ze zbytků pak ještě zkuste připravit vynikající bylinkové máslo.

Na voňavém balkoně či parapetu by rozhodně neměly chybět:

K masu nebo do salátu: bazalka, oregano, tymián nebo rozmarýn

Do limonády: meduňka, máta, levandule, ale také šalvěj

Na čerstvý chléb s máslem: pažitka, řeřicha, kerblík, kopr

A co zelenina?

Pokud vám zbývá ještě trochu místa, můžete bylinky doplnit drobnou zeleninou. Ve větších nádobách zvládněte vypěstovat i rajčátka, menší druhy papriky nebo chilli papričky. V každém případě je lepší si rostlinky vypěstovat od semínka a až poté je zasadit do směsi hlíny a substrátu.

TIP: K domácímu pěstování se hodí také hrášek. Můžete ho zasít do truhlíku a až vyrazí, přidejte oporu, po které se může dál plazit – třeba asijskou hůlku. Zvolte klasický hrášek nebo sladký cukrový hrášek a ujídat při lenošení na balkoně pak můžete celé lusky. Když k hrášku přidáte ještě vlastní mátu, připravte si lehká krůtí prsa s hráškem a mátou.

Rostlinky na balkoně především ocení dostatek místa. Zároveň se ale dobře snáší spolu pohromadě. Do jednoho truhlíku nebo většího květináče umístěte dvě, maximálně tři bylinky tak, aby kolem sebe měly dostatek volného prostoru pro růst po povrchu i v zemině. U zeleniny jsou nároky na prostor ještě trochu větší, třeba balkonová rajčátka určitě sázejte po jedné rostlince do jednoho velkého květináče – a nezapomeňte přidat kovovou či dřevěnou tyčku, kterou rajčátka budou moci obrůst.

TIP: Na pěstování balkonových rostlin můžete kromě květináčů využít i spoustu dalších nádob, kterým tak vdechnete druhý život. Bylinky můžete zasadit do děravého džbánku, rozbité konvice nebo třeba do plechovek a zavařovacích sklenic.

Záleží na péči i na světové straně

Při sázení „balkonovek” zvolte raději substrát ze zahradnictví, speciálně určený pro truhlíkové pěstování. Zajistíte tak rostlinkám přísun všeho potřebného bez dalšího hnojení. Ideální stav samozřejmě bude, pokud vaši balkonovou zahrádku doplníte také malým kompostérem, kde můžete smysluplně využít rostlinné zbytky z kuchyně. Stěžejní pro vaši domácí sklizeň je především pravidelná zálivka. Vodu v konvičce si nechávejte odstát a všechny své „balkonovky” zalévejte pravidelně každý den. Zejména během horkých letních měsíců je lepší zalévat až později večer, kdy už není zemina rozpálená a voda se hned nevypařuje.

Určitě se vám vyplatí vzít v potaz i nasměrování vašeho balkonu vůči světovým stranám. Díky tomu lépe vyberete ty správné rostlinky pro vaše podmínky. Kam míří váš balkon?

Na sever – stinná severní strana svědčí jen některým druhům zeleniny a bylinek. Zvolte ty s velkými listy. Tím pravým pro vás bude špenát, mangold, polníček nebo třeba medvědí česnek či petržel.

Na jih – orientace na jih je malá výhra v balkonové loterii. Můžete si zařídit středomořskou zahrádku a pěstovat rajčata, papriky, z bylinek třeba tymián, oregano i levanduli. Máte-li odvahu, pusťte se do pěstování citrusů a olivovníku. Při orientaci na jih myslete na podvečerní zálivku, ať se vše hned neodpaří.

Na východ – příjemný polostín vyhovuje i náročnějším rostlinkám. Na východní balkon si můžete pořídit malá rajčátka, balkonové jahody, hrášek i saláty. Mezi bylinky zasaďte šalvěj, pažitku nebo petržel. Nenechte se ale zmást polostínem a vše dostatečně zalévejte.

Na západ – západní směřování poskytuje sluneční svit hlavně odpoledne. Na takový můžete zkusit i malé ovocné keříky, které na jaře vysadíte a v létě se vám odmění ovocnou úrodou. Do velkých květináčů zasaďte maliny, angrešt, rybíz nebo malé jahůdky. Na jaře nebo i na podzim se můžete pustit do pěstování ředkviček.

Pěstujete také na balkoně bylinky či zeleninu? Máte nějaký osvědčený pěstitelský tip? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU