Zázrak jménem tymián

Zázrak jménem tymián

Sami určitě víte, že ani sebelepší suroviny vám v kuchyni dobrý výsledek nezaručí. Úspěch tkví především ve správném dochucení jídla. Každý kuchař vám potvrdí, že nejlepší aroma dodají jídlu čerstvé bylinky. Souhlasíte s tímto tvrzením?

V minulých článcích jste se dozvěděli něco o oreganu, dnes se zaměříme na další oblíbenou bylinku – tymián.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Tymián je rozšířený zejména ve Středomoří a také v ostatních kuchyních patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Má typickou aromatickou vůni a nahořkle ostrou chuť. Existuje mnoho druhů tymiánu, které se liší vůní dle obsažených silic – najdete například tymián s citronovou či pomerančovou vůní. A je jen na vás jak ho použijete – čerstvý i sušený má své kouzlo také.

Tymián je polokeř vysoký 20 až 30 cm, jeho lístky jsou drobné a protáhlé. Patříte-li mezi nadšené zahrádkáře, můžete si tymián sami vypěstovat, na pěstování totiž náročný není, je však potřeba dodržet několik zásad:

  • Tymiánu se daří na slunném a závětrném místě.
  • Semínka nikdy nezatlačujte do hloubky.
  • Abyste zachovali aroma, tymián nikdy nehnojte a nepřehánějte to se zálivkou.
  • Můžete ho pěstovat jak na zahrádce, tak i doma za oknem.

Ačkoli se tymián používá hlavně v kuchyni, má i mnoho blahodárných účinků na zdraví - dezinfekční účinky, působí proti bakteriím, plísním a parazitům. Zmírňuje nejen kašel a je účinný při bronchitidách, astmatu a černém kašli, působí pozitivně i při zánětech zažívacího traktu, zlepšuje trávení a zmírňuje dopady léčby antibiotiky. V neposlední řadě pomáhá při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi. Tymián požívejte vždy v malém množství, ve větších dávkách přestává být prospěšný, může dokonce způsobit otravu.

Trpíte často bolestmi kloubů nebo svalů? Pomůže vám tymiánový olej, který si snadno připravíte sami doma. Do nádoby s litrem oleje lisovaného za studena (pozor, to je důležité) přidejte hrst sušeného tymiánu, nádobu dobře uzavřete, nechte 2-3 týdny louhovat na slunečném místě a poté přeceďte.

S chutí do kuchyně

A jak tedy tymián používáme při vaření? Díky svým pozitivním účinkům na trávení se přidává do hůře stravitelných luštěninových a tučnějších pokrmů. Používá se i při přípravě tradičních českých omáček, nádivek, marinád, paštik a bylinkových másel nebo třeba k ochucení vepřového a skopového masu a zvěřiny. Vyzkoušejte vepřové kostky s tymiánem a olivami nebo dušeného králíka s mandlemi a rozinkami.

Tymián tvoří součást směsi provensálského koření a také polévkového koření „bouquet garni" používaného ve Francii, které se používá při uzení masa, do salátů či polévek. Zachutná vám i v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách, ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostrá chuť tymiánu dotáhne chuť pečené, grilované či dušené ryby k dokonalosti. Maso posypte před pečením čerstvými lístky nebo vložte celou snítku pod kůži. V Německu ho potkáte spolu s bobkovým listem i v kysaném zelí. Znáte tymiánové pesto? Pokud ne, určitě ho musíte ochutnat, nejlépe se steaky z vepřové panenky.

Také v pokrmech, v nichž hrají prim sýry, bude tymián skvělou přísadou. Ochutnejte například gratinovanou dýni s tymiánem a ementálem. Kombinace, která by měla být  skvělá a rychlá večeře bez masa. Připravujete-li si každý den obědy do práce, jednou z možností jsou různé quiche či slané koláče. Ochutnejte bryndzový koláč s morušemi a jablky. Tymián doladí chuť sýru, stejně jako v případě zapečeného sýru brie s ořechy a hroznovým vínem.

Má tymián stálé místo ve vaší sbírce bylinek, nebo tuto bylinku moc nepoužíváte?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU