Tymián je rozšířený zejména ve Středomoří a také v ostatních kuchyních patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Má typickou aromatickou vůni a nahořkle ostrou chuť. Existuje mnoho druhů tymiánu, které se liší vůní dle obsažených silic – najdete například tymián s citronovou či pomerančovou vůní. A je jen na vás jak ho použijete – čerstvý i sušený má své kouzlo také.
Tymián je polokeř vysoký 20 až 30 cm, jeho lístky jsou drobné a protáhlé. Patříte-li mezi nadšené zahrádkáře, můžete si tymián sami vypěstovat, na pěstování totiž náročný není, je však potřeba dodržet několik zásad:
Ačkoli se tymián používá hlavně v kuchyni, má i mnoho blahodárných účinků na zdraví - dezinfekční účinky, působí proti bakteriím, plísním a parazitům. Zmírňuje nejen kašel a je účinný při bronchitidách, astmatu a černém kašli, působí pozitivně i při zánětech zažívacího traktu, zlepšuje trávení a zmírňuje dopady léčby antibiotiky. V neposlední řadě pomáhá při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi. Tymián požívejte vždy v malém množství, ve větších dávkách přestává být prospěšný, může dokonce způsobit otravu.
Trpíte často bolestmi kloubů nebo svalů? Pomůže vám tymiánový olej, který si snadno připravíte sami doma. Do nádoby s litrem oleje lisovaného za studena (pozor, to je důležité) přidejte hrst sušeného tymiánu, nádobu dobře uzavřete, nechte 2-3 týdny louhovat na slunečném místě a poté přeceďte.
A jak tedy tymián používáme při vaření? Díky svým pozitivním účinkům na trávení se přidává do hůře stravitelných luštěninových a tučnějších pokrmů. Používá se i při přípravě tradičních českých omáček, nádivek, marinád, paštik a bylinkových másel nebo třeba k ochucení vepřového a skopového masu a zvěřiny. Vyzkoušejte vepřové kostky s tymiánem a olivami nebo dušeného králíka s mandlemi a rozinkami.
Tymián tvoří součást směsi provensálského koření a také polévkového koření „bouquet garni" používaného ve Francii, které se používá při uzení masa, do salátů či polévek. Zachutná vám i v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách, ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostrá chuť tymiánu dotáhne chuť pečené, grilované či dušené ryby k dokonalosti. Maso posypte před pečením čerstvými lístky nebo vložte celou snítku pod kůži. V Německu ho potkáte spolu s bobkovým listem i v kysaném zelí. Znáte tymiánové pesto? Pokud ne, určitě ho musíte ochutnat, nejlépe se steaky z vepřové panenky.
Také v pokrmech, v nichž hrají prim sýry, bude tymián skvělou přísadou. Ochutnejte například gratinovanou dýni s tymiánem a ementálem. Kombinace, která by měla být skvělá a rychlá večeře bez masa. Připravujete-li si každý den obědy do práce, jednou z možností jsou různé quiche či slané koláče. Ochutnejte bryndzový koláč s morušemi a jablky. Tymián doladí chuť sýru, stejně jako v případě zapečeného sýru brie s ořechy a hroznovým vínem.
Má tymián stálé místo ve vaší sbírce bylinek, nebo tuto bylinku moc nepoužíváte?
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…