Zázraky v kuchyni: fígle našich babiček

Zázraky v kuchyni: fígle našich babiček

Určitě se vám už taky někdy stalo, že jste nějaké jídlo nedopatřením přesolili, připálili, nebo si nevěděli rady s jeho přípravou.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Určitě se vám už taky někdy stalo, že jste nějaké jídlo nedopatřením přesolili, připálili, nebo si nevěděli rady s jeho přípravou. Jak vybruslit z těchto drobných kuchyňských pohrom a neztratit při tom nervy ani pověst mistra kuchaře? Prozradíme vám, jaké zaručené fígle používaly naše babičky.

 

Jak nakrájet cibuli bez slz

Při vaření se nepříjemnému krájení cibule bohužel nevyhnete. Nemusíte ale pokaždé ze skříně vytahovat šnorchlovací vybavení a chránit se před pláčem potápěčskými brýlemi. Stačí, když si při krájení cibule dáte do úst kousek chleba a budete jej pomalu žvýkat. Žádné čáry v tom nehledejte. Celý trik spočívá v tom, že se budete natolik soustředit na žvýkání chleba, že při tom úplně zapomenete na cibulové utrpení.

 

Jak zachránit přesolenou polévku (nebo omáčku)

Tak dlouho přisolujete „nedostatečně slanou polévku“, až se po chvíli provaří a při dalším ochutnávání zjistíte, že jste to tentokrát trochu přehnali. Babské rady nabízí hned několik možností nápravy:

  • přilijte smetanu, bílý jogurt či zakysanou smetanu – nejen, že sůl pohltí, navíc polévku nebo omáčku příjemně zjemní
  • nastrouhejte do přesolené polévky syrovou bramboru, která do sebe přebytečnou slanost natáhne
  • zkuste polévku povařit s kouskem chleba, ten část soli natáhne, tak ho jen nezapomeňte před servírováním vyndat
  • přesolený čirý vývar zachraňte vaječným bílkem, který stačí nechat ve vařící polévce srazit a pak vyjmout

 

Jak se zbavit hrudek v polévce nebo v omáčce

Ze všeho nejdřív vám prozradíme, jak předejít samotnému srážení mouky při zahušťování jídel — stačí ji před přidáním do jídla trochu osolit. A kdybyste na to někdy přece jen zapomněli a v hrnci se znovu objevily nevzhledné hrudky, přidejte v době varu do jídla špetku prášku do pečiva. Ten sraženiny rozpustí a připravovaná dobrota bude zase jemná.

 

Jak uvařit zeleninu bez zápachu

Chleba nám pomůže také při vaření zeleniny. Přidáním kousku chlebové kůrky do hrnce totiž zabráníte nepříjemnému zápachu, který vzniká při tepelné úpravě například květáku, kapusty nebo brokolice. Zelenina si navíc udrží svou barvu a zbytek rodiny tak už nebude mít důvod k případným protestům proti květákovému menu. Když jim navíc připravíte třeba květákové pyré podle receptu Romana Pauluse, určitě svůj vztah k této zelenině přehodnotí i její největší odpůrci.

 

Jak vyčistit připálený hrnec

Potřebujete se zbavit přichycené cibule, připáleného pudinku nebo jiné zčernalé památky na chvilkové odběhnutí od plotny? Než se pustíte do boje drátěnkou (což skončí poničenými nervy i nehty), zkuste to následovně: uvařte pořádně silný černý čaj, smíchejte ho s několika špetkami soli a nechte v hrnci 24 hodin odstát. Druhý způsob radí nasypat na připálené dno sůl smíchanou s jedlou sodou a nechat působit přes noc. Díky této „přírodní chemii“ by dočištění mělo být hračkou.

 

Koluje ve vaší rodině také nějaká babičkovská rada k nezaplacení? Podělte se o ni s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU