Zeleninové polévky nabité vitamíny

Zeleninové polévky nabité vitamíny

Jaro je nejzelenější roční období, plné svěžích bylinek a prvních kousků čerstvé zeleniny. Ideální čas pustit se do vaření báječných polévek!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jaro je nejzelenější roční období, plné svěžích bylinek a prvních kousků čerstvé zeleniny. Ideální čas pustit se do vaření báječných polévek! A to hned z několika důvodů: jsou rychle hotové, skvěle chutnají, zasytí i ty největší jedlíky, jsou plné vitamínů a navíc nezatíží tělo zbytečnými kaloriemi. A protože, jak známo, jíme také očima, nezapomeňte je na talíři nakonec ozdobit třeba špetkou nakrájených bylinek, výhonků řeřichy nebo opražených sezamových semínek.

 

Mrkvovou polévku už někdy ochutnal asi každý. Existuje nespočet různých variant a dá se říct, že každá rodina má svůj vlastní, léty ozkoušený recept. Mrkev by se do jídelníčku měla zařadit právě především na jaře, ještě než sluníčko začne naplno ukazovat svou sílu. Její pravidelná konzumace totiž díky obsahu betakarotenu neobyčejně svědčí zdravému vzhledu pokožky, kterou chrání jak před následky slunění, tak před projevy stárnutí.

Zatímco ze syrové mrkve získáte asi 5 % betakarotenu, z tepelně upravené mrkve s trochou tuku ho vytěžíte až 60 %. Tuk je při úpravě mrkve potřeba proto, aby se v něm prospěšné látky mohly rozpustit – to neplatí jen o betakarotenu, ale třeba také i o vitamínu K.     

Krémová mrkvová polévka (/clanek/kremova-mrkvova-polevka)

Jedním z prvních druhů zeleniny, které na jaře možná dozrávají i na vaší zahrádce, jsou ředkvičky. Také těmto mírně pálivým červeným kuličkám nedokážete odolat? Vaše tělo vám jistě poděkuje, tento druh zeleniny je totiž doslova nabitý zdravím. Kromě známých plodů se dají konzumovat také mladé listy ředkviček, které jsou bohaté na železo. Ale pozor, v tomto případě je lepší sáhnout po zelenině v bio kvalitě.

Rychlou ředkvičkovou polévku si připravíte velmi snadno: na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a dva svazky ředkviček. K nim pak přidejte ředkvičkové listy a míchejte, dokud nezavadnou. Přidejte dvě nakrájené brambory, zalijte zeleninovým vývarem a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte, zjemněte smetanou, osolte, opepřete a podávejte s kolečky ředkviček.

Červená řepa se pro několik generací strávníků stala jakousi Popelkou mezi zeleninou. Myslíme si, že neprávem. Zkuste z ní doma připravit polévku s nezaměnitelnou výraznou barvou a uvidíte, že se vám ke konzumaci řepy podaří přesvědčit i ty největší pochybovače. Polévka z červené řepy doplněná kozím sýrem se může stát ideální volbou na lehký jarní oběd.

Polévka z červené řepy s kozím sýrem (/recept/polevka-z-cervene-repy-s-kozim-syrem)

Ještě jeden tip na závěr: i v dubnu bývá někdy pořádně studený večer. Poctivá francouzská cibulačka zapečená se sýrem Brie se sice možná mezi nejdietnější polévky neřadí, ale po dlouhé jarní procházce rozhodně přijde vhod.

Francouzská cibulačka zapečená se sýrem Brie (/recept/francouzska-cibulova-polevka-zapecena-se-syrem-brie)

A jaké polévky si v jarním období rádi vaříte vy? Zkuste některý z našich zeleninových nápadů a třeba si najde místo mezi vašimi oblíbenými recepty!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU