Znáte halloumi? Vezměte středomořský sýr na grilovačku

Znáte halloumi? Vezměte středomořský sýr na grilovačku

Slaný sýr s exotickým názvem pochází z ostrova Kypr, rychle si získal oblibu ve středomořské kuchyni a v posledních letech se objevuje i na českých talířích. A ještě více na grilech!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Slaný sýr s exotickým názvem pochází z ostrova Kypr, rychle si získal oblibu ve středomořské kuchyni a v posledních letech se objevuje i na českých talířích. A ještě více na grilech!

Halloumi se na barbecue skvěle hodí, protože se na rozdíl od jiných sýrů neroztéká a drží tvar. Sýr je pevný a elastický a při jeho opékání vzniká na povrchu vynikající křupavá krusta. Výsledek tak potěší nejen vegetariány.

Kouzlo halloumi údajně objevili lidé z Blízkého východu a Balkánu v dobách, kdy neměli dostatek masa. Z mléka domácích zvířat, hlavně koz a ovcí, začali vyrábět jednoduché sýry, které mohli opékat na ohni. Zakapali je olivovým olejem, ovoněli bylinkami a výsledek byl tak chutný, že si na maso už skoro nikdo nevzpomněl.

Grilovaný sýr halloumi s batáty a fíky

Příprava halloumi není složitá, a tak i s jednoduchými recepty u svých přátel snadno zabodujete. Pokud chcete vsadit na originalitu, vyzkoušejte grilovaný sýr s batáty a fíky. Batáty nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a položte na gril. Přidejte fíky, které stačí rozkrojit napůl, kořenit je není třeba. Z obou stran opečte také ochucený a olejem potřený halloumi. Grilovaný sýr se zeleninou můžete na závěr na talíři ozvláštnit kuličkami rybízu nebo jiného drobného ovoce. Podobně jako hermelín i halloumi výborně chutná v kombinaci se sladkým.

Špíz se sýrem halloumi a bylinkovou salsou

Halloumi také skvěle funguje ve špízech a salátech. Vyzkoušejte špíz s paprikou, kedlubnami a žampiony, do kterého si mohou „masožrouti“ přidat i slaninu. Propečené špízky můžete zalít bylinkovou salsou, naservírovat na bagetky a letní tapas jsou na stole! Osvěžení, když zrovna nejste u grilu, přinese i chřestový salát se sýrem opečeným na pánvi.

Výhoda halloumi je, že skvěle chutná i syrový. Díky tomu, že se i snadno kombinuje se sladkým, se tak hodí na přípravu rychlých a netradičních dezertů – jako zákusek ho můžete naservírovat třeba s melounem nebo jen tak zakápnutý trochou medu. A po takové hostině už nezbývá než si dopřát krátkou siestu – tak, jak to mají ve zvyku milovníci halloumi ve Středomoří. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU