Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Bezlepkové dezerty jsou vhodné nejen pro celiaky, ale i pro kohokoliv, kdo chce vyzkoušet bezlepkovou dietu a nebo prostě jenom omezit lepek. Skvěle se hodí i jako lehčí varianta klasických zákusků s lepkem. Šéfkuchař Roman Paulus nachystal recept na kynutý bezlepkový štrúdl s jablky. Naučíte se, jak připravit kynuté bezlepkové těsto, které oceníte i u dalšího pečení, i jak štrúdl dobře zabalit, aby se nerozlepoval. Roman Paulus naplnil moučník jablky, ale ty můžete podle chuti nahradit třeba švestkami, tvarohem nebo makovou náplní.

Recept na bezlepkový štrúdl s jablky

Potřebujeme:  váleček, pečičí plech, pečičí papír, mašlovačka, robot

Suroviny na 2 štrúdly:

  • 350 g univerzální bezlepkové směsi + na podsypání
  • 3 žloutky + vejce na potření
  • ½  kostky (21 g) čerstvého droždí    
  • 8 lžiček krupicového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 80 ml oleje
  • 250 ml plnotučného mléka
  • špetka soli

Náplň:

  • 400 g jablek
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 40 g másla

Postup:

Z bezlepkové mouky (univerzální bezlepkové směsi), žloutků, nadrobeného droždí, cukru, másla, oleje, vlažného mléka a špetky soli vypracujeme v robotu hladké těsto.

Těsto rozdělíme na dva díly, na vál rozprostřeme pečicí papír, který lehce posypeme bezlepkovou směsí a vyválíme.

Doprostřed plátu klademe jablka nakrájená na kostky, ochutíme cukrem a skořicí a pokryjeme tenkými plátky másla.

Těsto opatrně pomocí pečicího papíru zavineme a přeneseme na plech spojem dolů. Štrúdl necháme krátce nakynout, potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme 30–40 minut.

Před servírováním necháme vychladnout a zasněžíme moučkovým cukrem.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.