Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Pokud stejně jako šéfkuchař Roman Paulus dostanete čas od času chuť na bramborové placky, je toto video přesně pro vás! Připravují se velmi snadno, stačí k tomu jen vařené brambory, sůl, vejce a mouka. Pak už stačí jen placky opéct na sádle, přepuštěném másle anebo klidně nasucho. Kromě placek si vyzkoušíte připravit i tradiční lokše – které jsou v podstatě jen velké a tenké bramborové placky. Skvěle se pak hodí například ke svatomartinské huse nebo k nedělní kachničce s červeným zelím.

Recept na bramborové placky a lokše

Potřebujeme:  lis na brambory, váleček

Suroviny:

  • 300 g vařených brambor
  • 1 vejce „M“
  • sůl
  • 100 g hrubé mouky
  • přepuštěné máslo nebo sádlo

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
Studené oloupeme, propasírujeme lisem na brambory a smícháme s vejcem, solí a moukou. Připravíme těsto, které rychle zpracujeme na placky.

Úhledné bramborové placky:

Bramborové těsto vyválíme válečkem asi na 0,75 cm a vykrajujeme kolečka či jiné tvary (zde se vyřádí hlavně dětští pomocníci s vykrajovátky).

Rustikální bramborové placky:

Vezmeme kus bramborového těsta, zpracujeme v kouli a prsty a dlaní vymačkáme nepravidelnou placku.

Lokše:

Kuličky z bramborového těsta vyválíme pomocí válečku na asi 4 mm tenké placky. Lokše vždy opékáme na sucho a potíráme máslem nebo lépe sádlem až po upečení.

Placky můžeme péct různými způsoby. V rozpálené pánvi s přepuštěným máslem, nebo na sucho, kdy je potíráme rozpuštěným máslem (nebo sádlem) až po upečení, a nebo na rozpáleném kameni či starých čistých kamnech.

Servírování:

Placky se dají jíst teplé i studené, samotné nebo jako přílohu, ochucené povidly, pocukrované, s česnekovou pastou nebo třeba jogurtem s česnekem a bylinkami.

 

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.