
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
- Piškotová roláda
- Obrácený koláč Tarte Tatin
- Kynutý makový květ
- Nadýchané lívance – suflé pancakes
- Škvarkové pagáčky
Domácí kynuté pečivo nemá konkurenci a přitom se jeho přípravy vůbec nemusíte bát! Šéfkuchař Roman Paulus umí skvělé francouzské toasty, které nejlépe chutnají z domácí briošky. Recept na briošku je překvapivě snadný. Stačí vědět, jak dlouho nechat kynout těsto, a mít dost trpělivosti. V jednoduchém receptu zjistíte i to, jak připravit kvásek z droždí. Takový „domácí toastový chléb“, tedy vlastně brioška, pak není jen základ francouzské snídaně, ale hodí se i na zapečené toasty nebo výborně chutná i jen tak s máslem.
Recept na briošku
Potřebujeme: forma na biskupský chlebíček (30×12×9 cm), kuchyňský robot, mašlovačka
Suroviny:
- 20 g čerstvého droždí
- 50 g krupicového cukru
- 100 ml plnotučného mléka
- 500 g hladké mouky + trocha na vysypání formy
- 4 vejce velikosti „M“
- 175 g másla + trocha na potření
- špetka soli
Postup:
Připravíme kvásek z droždí, menší části cukru a větší části vlažného mléka. Zaprášíme asi 50 g mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.
Ze zbylé mouky, cukru, vajec, zbytku vlažného mléka, vzešlého kvásku, kostiček studeného másla a špetky soli vypracujeme hladké těsto – ideálně pomocí robotu. Hotové přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme ještě o polovinu nakynout na teplém místě.
Nakynuté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých bochánků, ze kterých vytvoříme kuličky. Přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy, kde necháme bochánky naposledy vykynout.
Před pečením briošku potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Před vyklopením z formy a krájením ji nechte alespoň 15 minut vychladnout.
Tip: Brioška se skvěle hodí na snídaňový francouzský toust. Jak na něj se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde
Komentáře (0)
zobrazit vše