
- Vánoční cukroví
- Išlské dortíčky
- Myslivecké knoflíčky
- Žabí hubičky
- Vanilkové rohlíčky
- Medvědí tlapky
- Mandlové sušenky
- Vánoční hvězdičky
- Citronové tyčinky
- Rumová tlačenka
- Nepečené kokosové kuličky
- Sněhové pusinky
- Vánočka
- Pistáciové košíčky
- Ořechové tyčinky s karamelem a čokoládovou polevou
- Ořechové košíčky s višněmi
- Bílková poleva na perníčky
- Sušenky ve sklenici
- Domácí Mozartovy koule
- Sádlové koláčky s povidly
- Skořicové cukroví slepované likérovým krémem
- Pařížské trubičky s krémem a pistáciemi
- Pistáciové bochánky se slaným karamelem
- Nepečená kakaovo-vanilková roláda
- Nepečené citronové kostičky
- Medovníkové koule
Vánoční cukroví nemusí vždy chutnat jen po čokoládě, vanilce nebo oříšcích, může mít výrazné ovocné aroma. Citronové tyčinky podle receptu Romana Pauluse jsou plné jemné máslové chuti ve spojení s výraznou osvěžující polevou. Základem je rovnováha mezi sladkou a kyselou chutí. A jak docílit té správné rovnováhy, vám ukáže náš šéfkuchař v následujícím videu Kulinářské akademie Lidlu.
Suroviny
Těsto
- 120 g hladké mouky + na pomoučnění
- 120 g másla
- 1 žloutek
- šťáva a kůra z ½ citronu
Poleva
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
Těsto
Mouku, máslo, žloutek, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru zamícháme v robotu, přendáme na pracovní plochu a propracujeme rukama. Těsto je velmi měkké a špatně se s ním pracuje. Připravené těsto zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici alespoň 3 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
Poleva
Polevu vymícháme z prosátého moučkového cukru, bílku a trochy citronové šťávy. Mícháme jen jedním směrem, při použití ručního mixéru použijeme pouze jednu metlu. Nešleháme do konzistence sněhu, poleva by měla zůstat řidší.
Tyčinky
Na pomoučněném válu vyválíme z těsta plát silný 3 - 4 mm, okraje zarovnáme rádýlkem a celý plát potřeme rovnoměrně polevou, výška polevy je 3 - 4 mm. Rádýlkem krájíme tyčinky asi 1 cm široké a 4 cm dlouhé, po každém řezu rádýlko opláchneme. Pomocí nože pokládáme tyčinky na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 110 °C asi 30 minut.
Citronové tyčinky jsou křehké. Uchováváme v chladu.
Komentáře (2)
Host
přidáno před 136 dny
Foto?
odpověď
KuchniaLidla
přidáno před 131 dny
Dobrý den, raději doporučujeme pustit si video ;-)
zobrazit vše