
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Domácí chléb zvládnete připravit i vy. Šéfkuchař Roman Paulus prozradil rodinný recept na zámecký bramborový chléb s žitnou moukou. Bramborové těsto je neobvyklé zpestření domácího pečení – pecen chleba z něj zůstává déle vláčný a příjemně měkký. V receptu se naučíte i jak připravit kvásek z droždí a jak s těstem na kynuté pečivo zacházet. Chléb ozvláštní i kmín nebo fenykl, který dá vašemu pečení neobvyklou vůni. Bochník chleba pak můžete používat jako každý jiný – skvěle chutná i jen tak s máslem – a když se po něm hned nezapráší, vydrží klidně i několik dní zabalený v utěrce.
Recept na domácí chléb ze zámku
Potřebujeme: kuchyňský robot, struhadlo/lis na brambory, štětec
Suroviny na 2 chleby:
Kvásek:
- 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 5 lžiček vlažné vody
- 2 lžičky hladké mouky
Chléb:
- 3 středně velké brambory
- 650 g hladké mouky + na pomoučnění
- 250 g žitné mouky
- 2–3 lžíce soli
- 2–3 lžičky kmínu
- 2 lžičky semínek fenyklu
- 1 lžíce octa
- 500 ml vody
Postup:
Droždí, cukr, vlažnou vodu a hladkou mouku promícháme v míse. Kvásek zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít.
Brambory uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Do misky nastrouháme/propasírujeme uvařené vychladlé brambory, přidáme obě mouky, sůl, kmín, fenykl, ocet a vzešlý kvásek. Postupně zapracujeme i vlažnou vodu a připravíme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení.
Tip: Když se bude zdát těsto moc tuhé, nevadí. Po vykynutí zřídne a bude pěkně pružné.
Vytvarujeme 2 pecny, pomoučníme a necháme nakynout při pokojové teplotě (v teplejší místnosti) do zdvojnásobení.
Chléb přendáme na rozehřátý plech, mírně zvlhčíme štětcem namočeným v osolené vodě (100 ml vody se lžičkou soli) a dáme péct do maximálně rozpálené trouby na 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme ještě asi 35 minut. V půlce pečení znovu potřeme osolenou vodou.
Hotový chléb vyndáme, znovu potřeme osolenou vodou a necháme zvolna vychladnout na mřížce.
Zajímavost:
Jedná se o 80–100 let starý recept od zámecké kuchařky Růži Štěpánkové. Vařila ho pro pány Dalbergy, kteří sídlili v Dačicích na zámku v letech 1809 – 1940.
Komentáře (3)
Host
přidáno před 13 dny
Chléb jsem pekla 2x a vždy to dopadlo tak, že byl připecfr.eny k plechu a nešel sundat. Prosím o radu. Dekuji
odpověď
KuchniaLidla
přidáno před 11 dny
Dobrý den, v takovém případě pod něj dejte pečicí papír. Jinak postupujte stejně. Nakynutý chléb vyklopte rovnou na rozpálený plech zakrytý papírem.
Host
přidáno před 111 dny
dobrý den, rád sleduji vaše videa, jsou výborná tento recept určitě vyzkoušim jako mnohé předtím
odpověď
zobrazit vše