
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
Jestli se chcete naučit péct domácí kváskový chléb, tak máme video přesně pro vás. Šéfkuchař Roman Paulus připravil jednoduchý video návod, ve kterém se dozvíte, jak upéct chléb krok po kroku. Ve svém receptu používá kombinaci žitného chlebového kvásku a kvásku vzešlého z droždí (který se naučíte udělat velmi snadno). Věřte, že to zvládnete hravě a že si nakonec skvěle pochutnáte. Žitnému chlebu nejvíce svědčí domácí paštika, škvarky nebo klidně jen samotné máslo.
Recept na domácí kváskový chléb
Potřebujeme: robot, ošatku na kynutí, pečicí plech, pečicí papír, štětec,
Suroviny:
Kvásek z droždí
- ½ kostky (21 g) čerstvého droždí
- ½ lžičky krupicového cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 50 ml vlažné vody
Chléb:
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 125 g žitné mouky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce soli
- 100 g žitného chlebového kvásku
- 250 ml vody
Postup:
Z nadrobeného droždí, cukru, lžíce mouky a vlažné vody připravíme drožďový kvásek, který necháme na teplém místě přikrytý utěrkou vzejít.
Obě mouky, kmín a sůl smícháme dohromady, přidáme žitný chlebový kvásek, společně s nakynutým droždím přimícháme k mouce a necháme vypracovat v hladké těsto. Takto připravené těsto necháme nakynout. Po nakynutí vytvoříme bochník, který dáme nakynout do pomoučněné ošatky a přikryté utěrkou kyneme do zdvojnásobení (asi 1 hodinu dle teploty místnosti).
Nakynutý chléb vyklopíme z ošatky přímo na rozpálený plech a poté pečeme v předehřáté troubě při 250 °C. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 25 minut. Po vytažení z trouby necháme na mřížce vychladnout.
Komentáře (0)
zobrazit vše