
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Pro medovník nemusíte jenom do obchodu nebo do cukrárny. Můžete si vyrobit doma svůj vlastní. Kromě toho, že ušetříte, se také naučíte spoustu cukrářských dovedností. Recept na domácí medovník přichystal šéfkuchař Roman Paulus a podle přehledného video návodu ho zvládnete určitě i vy. Ačkoliv je to trochu náročnější pečení, dokáže ho s dostatkem trpělivosti naprosto každý. A ten výsledek navíc rozhodně stojí za to!
Recept na medovník
Potřebujeme: mixér, cukrářskou špachtli, forma na dort ⌀ 22 cm, pečicí papír, stěrka, mašlovačka
Suroviny:
- 250 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 500 g mascarpone
- ½ plechovky karamelového kondenzovaného mléka
- 4 plátky želatiny
- 100 g krupicového cukru
- 200 g vody
- 75 ml tuzemáku
- medovníkové pláty
- karamelová omáčka
- půlky vlašských ořechů
Postup:
Z medovníkových plátů vykrájíme 3 kola o průměru 22 cm. Odřezky nastrouháme nebo rozmixujeme na drobenku.
Tip: Jak připravit medovníkové pláty se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Šlehačku vyšleháme, ručně do ní vmícháme mascarpone pokojové teploty a postupně i karamelové kondenzované mléko. Želatinu namočíme a necháme změknout. Následně vyždímáme, v hrnci rozpustíme, přidáme trochu předpřipraveného krému, dobře rozmícháme a následně želatinovou směs nalijeme do zbylého krému a důkladně promícháme.
Vodu s cukrem svaříme na sirup a ke konci přilijeme i rum. Rozvarem bohatě potíráme jednotlivé medové pláty, které pomažeme krémem a vrstvíme na sebe (dáváme pozor, aby nám zbyl krém i na hrany dortu). Necháme v lednici zatuhnout alespoň 2 hodiny. Ztuhlý dort potřeme zbylým krémem i po stranách a obalíme v medovníkové drobence (rozmixovaných odřezcích medovníkových plátů).
Necháme opět zatuhnout. Dort ozdobíme karamelovou omáčkou a půlkami vlašských ořechů.
Tip: Jak připravit karamelovou omáčku zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Komentáře (0)
zobrazit vše