Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Co uvařit z dýně? Zkuste naši osvědčenou dýňovou polévku. Jak na ní vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus v receptu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se i tipy, jaké koření se do krémové polévky nejlépe hodí, jak správně dýni připravit i tajnou ingredienci, která dodá dýňovému krému nádech svěžesti. Připravte si exotické kokosové mléko, voňavé koření, poctivý med, čerstvou smetanu a domácí vývar a můžete se pustit do přípravy typické podzimní polévky, která vás zasytí a zahřeje i za podzimních sychravých večerů.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg dužina z dýně
  • 15 × tobolka kardamomu
  • 2 × lžíce semínka koriandru
  • 5 × lžíce dýňový olej + na ozdobu
  • 120 g máslo
  • 100 g květový med
  • sůl
  • extra panenský olivový olej
  • 80 g čerstvý zázvor
  • 1 × červená šalotka
  • 100 g pórek - světlá část
  • 2 l kuřecí (zeleniný) vývar
  • 250 ml kokosové mléko
  • 100 ml smetana (33 % tuku)
  • 250 ml čerstvá pomerančová šťáva
  • pražená a solená dýňová semínka
  • mixér
  • kovové síto

POSTUP

Dýni očistíme, vydlabeme, oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do pekáče. Přidáme celý kardamom, semínka koriandu, dýňový olej, 100 g rozpuštěného másla, med a sůl a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 40-50 minut do změknutí.

V rozpáleném hrnci s olivovým olejem a lžící másla orestujeme oloupaný a nakrájený čerstvý zázvor, nahrubo nasekanou šalotku, bílou část pórku nakrájenou na kolečka. Přidáme předpečenou dýni i s kořením, orestujeme, podlijeme vývarem a vaříme 25-30 minut.

Tip: Vegetariáni mohou použít zeleninový vývar namísto kuřecího. Jak na domácí vývar se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

Po provaření přidáme kokosové mléko, smetanu a čerstvou pomerančovou šťávu. Necháme krátce probublat a poté rozmixujeme. Polévku slijeme přes kovové sítko a pomocí naběračky propasírujeme.

Ochutnáme a dle potřeby přidáme pomerančovou šťávu, osolíme a zjemníme kouskem másla.

Servírování:

Horkou polévku nandáme do misky, pokapeme dýňovým olejem a posypeme několika dýňovými semínky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU