Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Indický chléb naan

Víte, co je to chleba naan? A pokud ano – víte, jak ho udělat? Je to velmi snadné.Tato indická specialita se připravuje z kynutého těsta (které je krásně vláčné díky přidanému jogurtu) a je jedním ze základů orientální kuchyně. Šéfkuchař Roman Paulus připravil jednoduchý video návod, díky kterému si naan zvládnete připravit i doma, bez tandoori pece, ve které se tradičně opéká. V domácích podmínkách si totiž vystačíte i s velkou pánví. Naan si pak můžete dát jen tak (skvěle chutná s česnekem) nebo ho můžete používat jako netradiční přílohu k různým jídlům.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Indický chléb naan

  • 25 × čerstvého droždí
  • 3 × lžička krupicového cukru
  • 190 ml vody
  • 450 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 1 × lžička prášku do pečiva
  • 1 × lžíce soli
  • 2 × lžička černuchy seté (černý kmín)
  • 40 g másla + na pomazání
  • 220 g bílého jogurtu
  • robot
  • štětec
  • váleček

POSTUP

Z droždí, cukru, části vlažné vody a trochy navážené mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.

Do mísy dáme zbylou mouku, naběhlý kvásek, sůl, prášek do pečiva, černuchu, rozpuštěné máslo a jogurt. Přidáme i zbylou vlažnou vodu. Vše vypracujeme v robotu v hladké těsto a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

Poté těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých připravíme bochánky, které necháme znovu krátce nakynout.

Rozehřejeme pánev a bochánky postupně obalíme v mouce, vyválíme a po jedné straně lehce potřeme vodou. Potřenou stranou pokládáme do pánve a pečeme z obou stran asi 3 minuty. Vyndáme a potřeme rozpuštěným nebo přepuštěným máslem. Hotové chleby vrstvíme na sebe. Podáváme ideálně ještě teplé jako přílohu k indickým jídlům.

K čemu se naan hodí?

Na zahradě indické chlebové placky skvěle chutnají s grilovanými jehněčími kotletkami s tandoori a jogurtem nebo tortillou plněnou grilovaným kuřecím masem.
Doma budou netradiční přílohou k jednoduchým masovým kuličkám na kari nebo barevnému salátu z lososa s limetkou a mangem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU