
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Víte, co je to chleba naan? A pokud ano – víte, jak ho udělat? Je to velmi snadné. Tato indická specialita se připravuje z kynutého těsta (které je krásně vláčné díky přidanému jogurtu) a je jedním ze základů orientální kuchyně. Šéfkuchař Roman Paulus připravil jednoduchý video návod, díky kterému si naan zvládnete připravit i doma, bez tandoori pece, ve které se tradičně opéká. V domácích podmínkách si totiž vystačíte i s velkou pánví. Naan si pak můžete dát jen tak (skvěle chutná s česnekem) nebo ho můžete používat jako netradiční přílohu k různým jídlům.
Recept na indický chléb naan
Potřebujeme: robot, váleček, štětec
Suroviny:
- 25 g čerstvého droždí
- 3 lžičky krupicového cukru
- 190 ml vody
- 450 g hladké mouky + na pomoučnění
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce soli
- 2 lžičky černuchy seté (černý kmín)
- 40 g másla + na pomazání
- 220 g bílého jogurtu
Postup:
Z droždí, cukru, části vlažné vody a trochy navážené mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
Do mísy dáme zbylou mouku, naběhlý kvásek, sůl, prášek do pečiva, černuchu, rozpuštěné máslo a jogurt. Přidáme i zbylou vlažnou vodu. Vše vypracujeme v robotu v hladké těsto a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Poté těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých připravíme bochánky, které necháme znovu krátce nakynout.
Rozehřejeme pánev a bochánky postupně obalíme v mouce, vyválíme a po jedné straně lehce potřeme vodou. Potřenou stranou pokládáme do pánve a pečeme z obou stran asi 3 minuty. Vyndáme a potřeme rozpuštěným nebo přepuštěným máslem. Hotové chleby vrstvíme na sebe. Podáváme ideálně ještě teplé jako přílohu k indickým jídlům.
K čemu se naan hodí?
Na zahradě indické chlebové placky skvěle chutnají s grilovanými jehněčími kotletkami s tandoori a jogurtem nebo tortillou plněnou grilovaným kuřecím masem.
Doma budou netradiční přílohou k jednoduchým masovým kuličkám na kari nebo barevnému salátu z lososa s limetkou a mangem.
Komentáře (0)
zobrazit vše