Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Išlské dortíčky

Dobře zpracované těsto, sladká oříšková náplň a hedvábná poleva – to vše může vzbuzovat dojem, že jsou išlské dortíčky časově náročné. Naštěstí je můžete upéct dopředu a nemusíte se bát, že do Vánoc ztratí svou čerstvost. Naopak! Díky vhodnému skladování získají výraznější chuť a stanou se dokonalou sladkou tečkou za štědrovečerní večeří. V tomto videu Kulinářské akademie vám Roman Paulus ukáže, jak připravit těsto na išlské dortíčky, co nesmí chybět v náplni, jak správně připravit čokoládovou polevu a jak dortíčky ozdobit, aby celou rodinu okouzlily nejen svou chutí, ale i vzhledem.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 30 g mletých ořechů
  • 20 g holandksého kakaa
  • 1 × vanilkový cukr
  • 1 × žloutek

Náplň

  • 120 g moučkového cukru
  • 120 g mletých ořechů
  • 1 × lžíce džemu lesní směs
  • 1 × vejce „M”

Na zdobení

  • 50 g čokolády na vaření
  • 1 × lžíce másla
  • půlky oloupaných mandlí

POSTUP

Změklé máslo, prosátou mouku, mleté ořechy, moučkový cukr, kakao, žloutek a vanilkový cukr rozmícháme v robotu, poté ještě zpracujeme rukama, až vznikne hladké těsto. Z něj vytvoříme cihličku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme na 2-3 hodiny odležet v lednici.

Po odležení vyválíme z těsta asi 3 mm silný plát a vykrájíme malá kolečka o průměru 3 – 4 cm. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v  troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.


Náplň

Mleté ořechy, moučkový cukr, vejce a džem smícháme v hladkou hmotu.


Išlské dortíčky

Po vychladnutí potřeme polovinu koleček silnou vrstvou náplně a přiklopíme druhou polovinou koleček.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, na každý kousek dáme kapku čokolády a ozdobíme půlkou mandle, které jsme předtím zbavili slupky.

Skladujte v chladu.

Tip: Pečte asi 3 týdny před Vánocemi, aby se cukroví stihlo dobře rozležet.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU