Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Víte, co jsou to grissini? Jedná se o neobyčejně chutné italské tyčinky z kynutého těsta, které poslouží jako výborné silvestrovské občerstvení, ale pochutnáte si na nich i jen tak, třeba u televize nebo během příjemného večera s rodinou. Šéfkuchař Roman Paulus vás provede jejich přípravou od zadělání těsta až po finální zdobení. Na vás už ale bude, čím si grissini ochutíte. Kromě rozmarýnu či jiných bylinek, to můžou být například sezamová semínka, kmín anebo sušený česnek.

Recept na italské grissini

 

Potřebujeme:  kuchyňský robot, váleček, rádlo, rozstřikovač, silikonový štětec

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu
  • 8 g soli
  • 70 g olivového oleje
  • 250 ml vody
  • olivový olej s vodou (1:1) na pomazání
  • parmskou šunku na ozdobu

Postup:

Mouku, nadrobené droždí, nasekaný čerstvý rozmarýn, sůl, olej a vlažnou vodu zpravujeme v robotu v hladké těsto. Hotové necháme chvíli odpočívat a lehce nakynout (můžete nechat v i lednici do druhého dne).

Těsto rozválíme na plát široký asi 0,5 cm, ze kterého nakrájíte asi 1,5 cm široké proužky, které vyválíme v požadovaný tvar tyčinky a vyskládáme na plech s pečicím papírem. Potřeme je emulzí z olivového oleje a vody (1:1) a pečeme do zlatova v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut. Mají být křupavé.

Na hotové grissini můžete namotat parmskou šunku, uzeného lososa nebo je ujídat samotné. Skvěle chutnají i s domácím chilli džemem.

Komentáře (1)

  • PVB

    PVB
    přidáno před 54 dny
    Beurre blanc: mne sa osvedčil tento recept (rozpis pre 2 osoby): 1 väčšia šalotka, 4 lyžice bieleho vína, 2 lyžice citrónovej šťavy, štipku soli, väčšiu štipku tymianu, / potom veľmi studená voda, 60 g masla nakrájaného na kúsky / nakoniec štipku štipľavej papriky || Nasekanú šalotku s prísadami redukujem na panvičke s hrubším dnom až do vysušenia, potom vypnem plyn/ohrev. Ihneď pridám asi 2,5 lyžice veľmi studenej vody a rýchlo rozmiešavam s kockami masla - po jednej (tak sa nezgrcne). Nakoniec pridám štipľavú papriku a precedím/prepasírujem cez sitko (na konci to už je vlažné, možno použiť aj plastové sitko)... bez šalotky táto omáčka vyzerá/chutí delikátnejšie (nakoniec väčšinou neodolám a zjem aj šalotkovú masu, ale to je už trochu inšie)

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.