
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Víte, co jsou to grissini? Jedná se o neobyčejně chutné italské tyčinky z kynutého těsta, které poslouží jako výborné silvestrovské občerstvení, ale pochutnáte si na nich i jen tak, třeba u televize nebo během příjemného večera s rodinou. Šéfkuchař Roman Paulus vás provede jejich přípravou od zadělání těsta až po finální zdobení. Na vás už ale bude, čím si grissini ochutíte. Kromě rozmarýnu či jiných bylinek, to můžou být například sezamová semínka, kmín anebo sušený česnek.
Recept na italské grissini
Potřebujeme: kuchyňský robot, váleček, rádlo, rozstřikovač, silikonový štětec
Suroviny:
- 400 g hladké mouky + na pomoučnění
- 15 g čerstvého droždí
- 2 lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu
- 8 g soli
- 70 g olivového oleje
- 250 ml vody
- olivový olej s vodou (1:1) na pomazání
- parmskou šunku na ozdobu
Postup:
Mouku, nadrobené droždí, nasekaný čerstvý rozmarýn, sůl, olej a vlažnou vodu zpravujeme v robotu v hladké těsto. Hotové necháme chvíli odpočívat a lehce nakynout (můžete nechat v i lednici do druhého dne).
Těsto rozválíme na plát široký asi 0,5 cm, ze kterého nakrájíte asi 1,5 cm široké proužky, které vyválíme v požadovaný tvar tyčinky a vyskládáme na plech s pečicím papírem. Potřeme je emulzí z olivového oleje a vody (1:1) a pečeme do zlatova v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut. Mají být křupavé.
Na hotové grissini můžete namotat parmskou šunku, uzeného lososa nebo je ujídat samotné. Skvěle chutnají i s domácím chilli džemem.
Komentáře (0)
zobrazit vše