Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Co uvařit z černého kořene? K čemu ho použít? Na tyto i jiné otázky vám odpoví Roman Paulus v receptu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, k čemu se černý kořen hodí, jak z něj vytvořit zeleninové chipsy, jak ho zpracovat jako přílohu a v neposlední řadě i to, jak ho zachovat bílý. Dejte šanci hadímu mordu, jak se kořenu také přezdívá, a vyzkoušejte tuto neobyčejnou kořenovou zeleninu ještě dnes.

Recepty na přípravu černého kořene

Potřebujeme:  papírové utěrky, škrabka

Suroviny

Chipsy z černého kořene

  • neloupaný černý kořen
  • rostlinný olej

Opečený černý kořen

  • neloupaný černý kořen
  • plnotučné mléko
  • rostlinný olej
  • máslo
  • čerstvý tymián
  • sůl

Postup

Chipsy z černého kořene

Černý kořen nejprve důkladně propereme ve vodě, abychom ho zbavili veškerého písku. Poté škrabkou připravíme tenké dlouhé plátky, které ihned smažíme v rostlinném oleji dozlatova a necháme okapat na papírové utěrce.

Opečený černý kořen

Kořen nejprve důkladně propereme ve vodě, abychom ho zbavili veškerého písku a škrabkou oloupeme. Černý kořen rychle oxiduje a mění barvu. Abychom tomu předešli, odkládáme ho rovnou do misky či hrnce s jedním dílem mléka a třemi díly vody – udrží si tak krásnou bílou barvu.

Mléčnou směs lehce osolíme, zeleninu v ní uvaříme na skus, slijeme, nakrájíme na 5 cm dlouhé špalíčky a pečeme v pánvi s rozehřátým olejem. Ke konci přidáme i lžíci másla a čerstvý tymián. Nakonec dosolíme podle chuti.

Jak použít černý kořen?

Uvařená zelenina je skvělým základem do salátů a pomazánek (zkuste třeba pomazánku z černého kořene a lososa zde).

Opečená varianta se hodí jako chutná a zdravá příloha, zejména ke zvěřině nebo rybě.

Chipsy se hodí ke slavnostnímu dozdobení mnohých pokrmů a zároveň dodají křupavost.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.