Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

K opravdové zabijačce patří vaření jitrnic (původní název zní jaternice, ale slovo jitrnice časem natolik zlidovělo, že je dnes již akceptovaným a častěji používaným názvem). Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný video návod, se kterým to hravě zvládnete i vy. Ukáže, co všechno do jitrnic patří, jak nasekat vepřové maso na správnou konzistenci i jakým kořením jitrnice ochutit. Naučíte se, jak pomocí narážečky plnit střívka, jak jitrnice vařit a i to, jak poznáte, že je jitrnice už hotová.

Recept na jitrnice (jaternice)

Potřebujeme:  sekáček – kolébka, mlýnek, vepřová střeva, špejle, teploměr, narážku, lis na česnek

Suroviny:

  • ½ zabijačkové buchty
  • vývar z ovaru
  • 200 g syrových jater
  • 200 g vařených plic
  • 2 kg tučného uvařeného masa včetně kůže (paždík, lalok, maso z hlavy)
  • 3-4 stroužky česneku
  • pepř mletý
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl

Postup:

Buchtu nakrájíme na asi 2 cm tlusté plátky, které rozložíme do pekáče, přelijeme vroucím vývarem (nabíráme hlavně vrchní část a tukem) a necháme stranou nasáknout.

Tip: Jak připravit zabijačkovou buchtu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Vařené plíce oddělíme od chřtánu a společně s malými kousky masa ze chřtánu a syrovými játry nameleme.

Uvařený tučný ovar (maso a kůži z hlavy, paždík a lalok) nasekáme ideálně pomocí kolébky tak, aby kousky prošly narážkou.

Tip: Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Následně důkladně promícháme s namletými játry a plícemi, prolisovaným česnekem, pepřem, majoránkou a solí. Vyždímáme připravenou buchtu, rozdrobíme a přidáme do masové směsi.

Ideálně ještě teplou směs nandáme do narážečky a plníme do vepřových střev o délce 20–25 cm, které jsme předem zašpejlovali na jednom konci. Po naražení zašpejlujeme na druhém konci, přendáme do teplého vývaru (ve kterém jsme připravovali ovar) a vaříme při 80 °C asi 20 minut.

Že máme jaternici (jitrnici) uvařenou, poznáme podle toho, že se protáčí špejle na konci střeva. Pokud ano, je jaternice (jitrnice) hotová.

Tip: Pokud máte jaternice (jitrnice) rádi opečené na pánvi, použijte pouze otočené střevo. Šlemované by totiž mohlo prasknout.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.