Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Pokud to s cukrařinou myslíte vážně, anebo si jen chcete vyzkoušet něco méně tradičního, připravil pro vás šéfkuchař Roman Paulus přehledný video návod na karamelové nitky. Dozvíte se, jak vůbec připravit karamel, což je sice snadné, ale vyžaduje to dostatek pozornosti a opatrnosti, zejména proto, že je karamel velmi horký. Až budete mít hotovo, stačí už jen překrýt pořádný kus kuchyňské linky s pečicím papírem a můžete se pustit do vyrábění pavučinky. Tu pak můžete použít jako originální ozdobu na své oblíbené zákusky.

Recept na karamelovou pavučinku

Potřebujeme: pečicí papír

Suroviny:

  • krupicový cukr

Postup:

Cukr necháme v hrnci pomalu zkaramelizovat. Zde je třeba si techniku párkrát vyzkoušet, abychom přišli na vhodnou sílu plamene. Budeme-li vařit moc zprudka, karamel spálíme (i po vypnutí plamene bude dál hnědnout).

Je třeba mít perfektně připravený karamel bez kousků cukru. Mezitím přikryjeme kuchyňskou linku pečicím papírem. Poté přikryjeme pečicím papírem plech a na jeho okraje položíme dvě vařečky.

Připravený karamel necháme trochu vychladnout a v momentě, kdy se začíná táhnout jako pavučinka, tvoříme rychlým pohybem lžíce dlouhé vlákno, které se zachytává na připravených vařečkách. Hotovou hmotu nakonec zabalíme do tvaru připomínající cukrovou vatu a umísíme na dezert. Pavučinku je možné nanášet i rovnou na (nebo okolo) samotný dezert pomocí metličky.

Tip: Zbylý karamel můžeme nalít do silikonové formy na led, po zatvrdnutí obalit v práškovém cukru a použít jako sladidlo do čaje.

Komentáře (2)

  • Host

    Host
    přidáno před 16 dny
    Dobrý den, tyto pavučinky jsem již zkoušela a proto by jsem se chtěla spíše zeptat jak je co nejdéle uchavat jelikož především vlhkost jim nesvědčí a po chvilce se mi na dortu roztekly.

    odpověď

  • KuchniaLidla

    KuchniaLidla
    přidáno před 13 dny
    Dobrý den, pokud dáte pavučinku na mokrý krém, karamel se dřív nebo později začne rozpouštět. Buď doporučujeme připravit krátce před podáváním, anebo zvolit krém, který nepouští vlhkost (například čokoládová ganache nebo máslový krém). Pavučinky na zákusku uchovávejte v suché lednici. Pokud máte v lednici moc vlhko, můžete do ní umístit hrnek rýže nebo jedlé sody, které vlhkost pohlcují ;-)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.