
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
Naučte se péct koláče, není to žádná věda! Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný recept na speciální kynuté koláčky s dvojí náplní – takzvané dvojctihodné koláče. Zjistíte, jak připravit kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky i jak z něj potom udělat pevné a pružné kynuté těsto. Samotná příprava koláčů je pak už jen otázka chvilky tréninku. Roman Paulus připravil variantu s tvarohovou náplní a povidly, ale můžete nachystat různé kombinace podle vlastních chutí – zapojit třeba můžete ořechovou a makovou náplň nebo ovoce. Jednoduše podle toho, co máte nejraději.
Recept na koláčky s dvojí náplní
Potřebujeme: sítko, kuchyňský robot, kuchyňský vál, kuchyňský váleček, vykrajovátko, pečicí papír, mašlovačka
Suroviny na 30-40 koláčů:
Kynuté těsto:
- 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
- 3 lžíce krupicového cukru
- 200 ml plnotučného mléka
- 500 g polohrubé mouky + na pomoučnění
- 2 vejce „M“
- 4 lžíce rostlinného oleje
- špetka soli
- 125 g másla
- tvarohová náplň
- 200 g švestková povidla
- 30 ml tuzemáku
- 50 g piškotů
- drobenka
Postup:
Nejprve z nadrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a lžíce mouky necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Těsto připravíme ze zbytku prosáté mouky, jednoho vejce, oleje, špetky soli, změklého másla a připraveného kvásku. Zpracujeme ručně nebo pomocí robota v hladkou hmotu. Těsto necháme alespoň 30 minut na teplém místě nakynout.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a drobenku podle triků Kulinářské akademie Lidlu a povidlovou náplň svařením povidel, namletých piškotů a tuzemáku.
Těsto na vále ještě krátce propracujeme a vyválíme přibližně 1 cm tlustý plát, ze kterého kroužkem (nebo skleničkou) vykrajujeme kolečka. Na kolečko naneseme tvarohovou náplň a uzavřeme. Naplněné kuličky naskládáme a plech (zachováme dostatečné rozestupy – koláče nakynou) vyložený pečicím papírem, do každého palcem uděláme důlek, který naplníme povidlovou náplní. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme ještě 10 minut nakynout. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 25 minut dozlatova.
Komentáře (0)
zobrazit vše