
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
- Piškotová roláda
- Obrácený koláč Tarte Tatin
- Kynutý makový květ
- Nadýchané lívance – suflé pancakes
- Škvarkové pagáčky
Naučte se péct koláče, není to žádná věda! Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný recept na speciální kynuté koláčky s dvojí náplní – takzvané dvojctihodné koláče. Zjistíte, jak připravit kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky i jak z něj potom udělat pevné a pružné kynuté těsto. Samotná příprava koláčů je pak už jen otázka chvilky tréninku. Roman Paulus připravil variantu s tvarohovou náplní a povidly, ale můžete nachystat různé kombinace podle vlastních chutí – zapojit třeba můžete ořechovou a makovou náplň nebo ovoce. Jednoduše podle toho, co máte nejraději.
Recept na koláčky s dvojí náplní
Potřebujeme: sítko, kuchyňský robot, kuchyňský vál, kuchyňský váleček, vykrajovátko, pečicí papír, mašlovačka
Suroviny na 30-40 koláčů:
Kynuté těsto:
- 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
- 3 lžíce krupicového cukru
- 200 ml plnotučného mléka
- 500 g polohrubé mouky + na pomoučnění
- 2 vejce „M“
- 4 lžíce rostlinného oleje
- špetka soli
- 125 g másla
- tvarohová náplň
- 200 g švestková povidla
- 30 ml tuzemáku
- 50 g piškotů
- drobenka
Postup:
Nejprve z nadrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a lžíce mouky necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Těsto připravíme ze zbytku prosáté mouky, jednoho vejce, oleje, špetky soli, změklého másla a připraveného kvásku. Zpracujeme ručně nebo pomocí robota v hladkou hmotu. Těsto necháme alespoň 30 minut na teplém místě nakynout.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a drobenku podle triků Kulinářské akademie Lidlu a povidlovou náplň svařením povidel, namletých piškotů a tuzemáku.
Těsto na vále ještě krátce propracujeme a vyválíme přibližně 1 cm tlustý plát, ze kterého kroužkem (nebo skleničkou) vykrajujeme kolečka. Na kolečko naneseme tvarohovou náplň a uzavřeme. Naplněné kuličky naskládáme a plech (zachováme dostatečné rozestupy – koláče nakynou) vyložený pečicím papírem, do každého palcem uděláme důlek, který naplníme povidlovou náplní. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme ještě 10 minut nakynout. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 25 minut dozlatova.
Komentáře (8)
Host
přidáno před 26 dny
Tyto koláčky jsem si upekla a jsou opravdu fantastické.Jiné už dělat nebudu.Mnohokrát děkuji za vaše výborné recepty.
odpověď
Helča
přidáno před 73 dny
Ještě byste mohli prozradit, jak to udělat, aby byly měkké i na druhý nebo třetí den. Naše jsou většinou dobré jenom teplé, na druhý den se s nimi dá vraždit :-)
odpověď
Tina
přidáno před 73 dny
Helčo, u nás se ještě horké potíraly roztopeným máslem (popř. i s rumem) , nebo mlékem. Zvláčněly a byly výborné i po třech dnech, pokud tedy nějaké zbyly :-)
honzik12081969@email.cz
přidáno před 72 dny
snist hned
Host
přidáno před 26 dny
Tyto koláčky jsou měkké i 3.den.Mám to vyzkoušené.
Tina
přidáno před 73 dny
Úžasné. Tyhle "dvojctihodné" moravské koláčky mi v Čechách chybí, nikde je nedělají. Takže je dělávám doma, celá rodina si pochutnává. Ráda vyzkouším váš recept, vypadají skvěle!
odpověď
Host
přidáno před 76 dny
Nic nového dělám to už léta
odpověď
Host
přidáno před 77 dny
druhá nápln z povidel je velmi ošizena
odpověď
zobrazit vše