
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Housky, rohlíky, vánočka, pizza a ovocné koláče – vše spojuje jedna hlavní surovina, kterou je kynuté těsto. Díky jeho univerzálnosti ho můžete použít jak ve sladké, tak slané kuchyni. Z kynutého těsta se připravuje také maďarská specialita – langoše, placky smažené v oleji. Výhodou je jejich univerzálnost, servírovat je s čímkoli, co vás napadne – s masem, sýrem, zeleninou, ale i na sladko, protože tak trochu připomínají naše koblihy. Roman Paulus Vám v následujícím videu ukáže svoje nejoblíbenější varianty langošů.
Recept na langoše
Suroviny na 20 langošů
- 500 ml mléka
- 250 ml smetany
- 1 kg hladké mouky
- 30 g droždí
- 2 lžičky soli
Na servírování
- česnek, kečup, strouhaný sýr
- guacamole, feta, cherry rajčata
- tvaroh, moučkový cukr, ovoce, meduňka
Postup
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přilijeme smetanu, přidáme sůl a mouku a připravíme hladké těsto. Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě nebo v lednici, kde nakyne přes noc.
Z těsta odkrojíme menší kousek, který trochu naolejujeme a vytvarujeme tenkou placku, okraje necháme širší. Hotové placky necháme chvíli odpočinout a poté smažíme v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Po otočení přeléváme horkým olejem, langoše budou nadýchanější. Přendáme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk.
Servírování
Langoše můžeme podávat 3 způsoby:
- První langoš potřeme rozmixovaným česnekem, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Druhý podáváme s avokádovým guacamole, ozdobíme nakrájenými cherry rajčaty a nastrouhaným sýrem feta.
- Můžete připravit i sladkou verzi s oslazeným tvarohem, malinami a borůvkami, posypané moučkovým cukrem a dozdobené snítkou meduňky.
Komentáře (0)
zobrazit vše