
- Smoothie s ananasem a mátou
- Smoothie se sladkým melounem a rukolou
- Zeleninové smoothie
- Domácí kokosové mléko
- Zelené smoothie s broskvemi
- Bezový sirup
- Levandulový sirup
- Řepné smoothie
- Smoothie s mangem a chia semínky
- Bezové víno
- Rakytníkový sirup
- Rebarborový sirup
- Vánoční svařák
- Bezinkový likér z plodů
- Šípkový sirup
- Sirup z plodů černého bezu
- Vietnamská vajíčková káva
- Vaječný likér
- Silvestrovské drinky
- Zázvorový shot
- Kurkumové smoothie
- Kurkumový shot
Levandule se většinou používá v kosmetice, provoní celý byt a dokáže třeba zapudit i moly. Věděli jste však, že levanduli můžete využít i v kuchyni? Má totiž nezaměnitelné aroma a chuť. V následujícím videu se dozvíte, jak připravit ten nejlepší sirup z levandule a jak ho uchovávat. Poradí vám náš šéfkuchař Roman Paulus. Ze sirupu můžete připravit nejen osvěžující limonádu, můžete ho použít i při přípravě různých dezertů nebo jím ochutit čaj.
Recept na levandulový sirup
Suroviny
- 200 g levandulových květů
- 2 citrony
- 50 g kyselina citronová
- 2 l převařené vody
- 2 kg cukru
Postup
Květy levandule vložíme do většího hrnce, přidáme na plátky nakrájené citrony, kyselinu citronovou, zalijeme převařenou, ale studenou vodou a necháme alespoň 24 hodin vyluhovat (klidně i déle).
Po vyluhování sirup přecedíme přes plátýnko a dobře vyždímáme. Sirup zahříváme a přidáme cukr. Mícháme, až se rozpustí, ale nevaříme. Sirup plníme do sklenic nebo lahví, uzavřeme a uchováváme v lednici.
Komentáře (0)
zobrazit vše