
Máte rádi italské rizoto? Pokud ano, vyzkoušejte českou verzi v podobě lehkého a jemného kroupeta. Kroupy místo rýže, lišky místo lososa, zkrátka takové naše klasické české houbové rizoto z krup inspirované tradičním staročeským kubou. V následujícím návodu vám Roman Paulus prozradí tajemství, jak připravit chutné kroupeto s restovanými liškami, kde čerstvé houby zvýrazní chuť a vůni a máslo zajistí krémovou konzistenci. Připravte nevšední, ale přesto snadnou a zdravou večeři pro celou rodinu, kterou využijete nejen v houbařské sezóně.
Liškové kroupeto
Suroviny:
- rostlinný olej
- 50 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 50 g šalotky
- 2 stroužků česneku
- 200 g lišek
- sůl
- pepř
- 150 g loupaných krup
- 300 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce nasekané listové petržele
- parmezán dle chuti
Postup:
V přiměřeně velkém hrnci s rozehřátým olejem osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, najemno nasekanou šalotku, česnek nakrájený na plátky, přidáme větší část pokrájených lišek, osolíme, opepříme a krátce podusíme.
Přidáme krupky, po chvilce podlijeme vývarem a vaříme na mírném plameni 15-20 minut. Ke konci zjemníme dvěma lžícemi másla a dochutíme najemno nasekanou petrželí. Dle chuti můžeme přidat i jemně nastrouhaný parmezán.
V pánvi s rozehřátým olejem orestujeme zbylé houby, které osolíme, opepříme a po chvilce přidáme lžíci másla na zjemnění a vypneme plamen.
Servírujeme v hlubokém talíř ozdobené orestovanými liškami a trochou čerstvě nastrouhaného parmezánu.
TIP: Vegetariánskou verzi uděláte přidáním zeleninového vývaru namísto kuřecího. Vegani můžou nahradit i máslo a vynechat sýr.
Komentáře (0)
zobrazit vše