
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
- Piškotová roláda
- Obrácený koláč Tarte Tatin
- Kynutý makový květ
- Nadýchané lívance – suflé pancakes
- Škvarkové pagáčky
Litý koláč je ideální dezert – je jednoduchý a chutná tak dobře! Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na překvapivě snadný litý koláč s drobenkou, který on sám považuje za vrchol letní sezóny. Není to náhodou, do tohoto skvělého domácího koláče totiž můžete zpracovat libovolné ovoce, které vám uzraje na zahrádce nebo které pořídíte v obchodě – meruňky, jablka, hrušky nebo třeba švestky. Koláč můžete upéct buď jen tak, nebo přidat ještě drobenku se skořicí. Na talíři bude nejlépe vypadat (a hlavně chutnat) s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Recept na litý meruňkový koláč s drobenkou
Potřebujeme: pečicí plech, metlička
Suroviny:
- 150 g hladké mouky
- 50 g másla + na vymazání
- 2 vejce „M“
- 50 ml plnotučného mléka
- 1 prášek do pečiva
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- polohrubá mouka na vysypání formy
- 200 g čerstvých meruněk
- drobenka
- 1 lžička skořice
Postup:
V míse smícháme mouku, rozpuštěné máslo, vejce, mléko, prášek do pečiva a cukry. Promícháme metličkou a přidáme špetku soli. Máslem dobře vymažeme formu, vysypeme polohrubou moukou a nalijeme do ní těsto na koláč, na které naskládáme čtvrtiny vypeckovaných meruněk. Zasypeme drobenkou, do které jsme přidali lžičku skořice a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 30–35 minut.
Tip: Jak připravit drobenku se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.
Vychladlý koláč nakrájíme a servírujeme ideálně s vanilkovou zmrzlinou, griliášem, čerstvými meduňkami, posypaný moučkovým cukrem a ozdobený lístkem meduňky.
Komentáře (0)
zobrazit vše