Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Možná se vám na zahradě urodilo příliš mnoho meruněk, možná vám někdo daroval plnou bedýnku a možná jste si jich jen koupili pár kilo v obchodě. Jedna z nejlepších věcí, jak s nimi naložit, je vyrobit meruňkový džem. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak takovou meruňkovou marmeládu, jak někteří říkají,  připravit, a prozradí vám i několik triků, jak na to, aby meruňky nebyly v džemu úplně rozvařené, ale aby v něm bylo i několik šťavnatých kousků. Nakonec zjistíte i to, jak sklenice s džemem sterilizovat a příjemně duchutit pomocí bílého rumu nebo jiného dobrého alkoholu a hořící špejle.

Recept na meruňkový džem

Potřebujeme: sklenice, sítko, zapalovač, dřevěná špejle

Suroviny:

  • 600 g čerstvých meruněk
  • 300 g krupicového cukru
  • bílý rum

Postup:

Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny nebo osminy, pocukrujeme je a necháme 3-4 hodiny macerovat. Ovoce pustí šťávu, kterou vycedíme a samotnou svaříme v sirup asi na polovinu původního objemu. Následně přidáme 2/3 meruněk, rozvaříme a ke konci přidáme zbytek ovoce pokrájený na menší kousky.

Hotový džem nandáme do důkladně vymytých spařených sklenic, zalijeme trochou tvrdého alkoholu a zapálíme. Necháme chvíli hořet a dokud ještě plápolá oheň, sklenici zavřeme.

TIP: Pozor, nespalte se! Plamen skoro není vidět.

Skladujeme ve spíži, kde vydrží až do další sezóny. Po otevření přendáme do lednice.

Komentáře (2)

  • Host

    Host
    přidáno před 99 dny
    3-4 hodiny macerovat (jak je ve videu) nebo 30 minut (jak je v receptu)?

    odpověď

  • KuchniaLidla

    KuchniaLidla
    přidáno před 98 dny
    Dobrý den, děkujeme za upozornění. 30 minut by mělo stačit, ale 3-4 hodinami určitě nic neskazíte, spíše naopak. Recept jsme opravili podle videa a doporučujeme macerovat 3-4 hodiny ;-) Přejeme hodně zdaru při zavařování.

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.