
Cuketa je v našich končinách jako doma, připravujeme z ní mnoho dobrot - krémové polévky, placičky, originální zeleninové špagety nebo i sladké recepty, můžeme ji plnit, smažit, grilovat, péct nebo dusit. Jak vidíte, je to poměrně univerzální zelenina, kterou najde využití ve slané i sladké kuchyni. Ale zkoušeli jste někdy připravit pokrm z cuketových květů? Buďte si jisti, že tímto exkluzivním pokrmem překvapíte všechny strávníky. Roman Paulus vám v Kulinářské akademii Lidlu ukáže, jak cuketové květy naplnit a usmažit a jakou přílohou doplnit jejich jemnou chuť. Určitě tento recept vyzkoušejte.
Recept na smažené cuketové květy
Suroviny
- 4 květy cukety
- 150 g ricotty
- čerstvá bazalka
- hrst sušených rajčat v oleji
Těstíčko
- 180 g hladké mouky Castello
- 2 vejce „M“
- 13 g kypřícího prášku do pečiva Castello
- 200 ml suchého bílého vína Soave
- rostlinný olej na smažení
Rajčatová salsa
- 250 g rajčat
- 4 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
- extra panenský olivový olej
Postup
Ricottu smícháme s nakrájenou bazalkou, osolíme, opepříme a přidáme na kostky nakrájená sušená rajčata. Hotovou nádivku naplníme do cukrářského sáčku.
Ze stonků cuketových květů odřízneme tvrdé koncovky a stonky nařízneme. Květ otevřeme, odlomíme blizny a pomocí sáčku naplníme sýrovou nádivkou. Květ uzavřeme, obalíme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji dokřupava.
Po usmažení položíme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk, a osolíme.
Rajčatová salsa
V rozpálené pánvi s olivovým olejem orestujeme nasekaný česnek. Přidáme oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a podusíme na mírném plameni. Před dokončením přidáme nakrájenou bazalku.
Servírování
Podáváme jako přílohu nebo teplý předkrm s omáčkou z čerstvých rajčat.
Komentáře (3)
Host
přidáno před 506 dny
Vážení, když už takhle krásně radíte, měli byste lidem také říci, které cuketové květy mají z rostliny sklidit na smažení, aby se nepřipravili o to, proč cukety pěstují, tedy o plody. Ví to většina zahrádkářů a vy si to jistě budete umět zjistit také.... Neuvádět nikde mé jméno, děkuji
odpověď
KuchniaLidla
přidáno před 505 dny
Dobrý den, použít můžete samčí i samičí květy. My na videu používáme samičí s malou cuketkou jako křupavým bonusem. Z vlastní zkušenosti víme, že když je úroda, o cukety není nouze a vůbec nevadí, že se o jednu urostlou cuketu připravíme. Ale pokud chcete úrodu co možná největší, samozřejmě můžete použít i samčí květy bez malé cuketky ;-) PS: Vaše jméno nevidíme ;-)
Host
přidáno před 507 dny
Inspirace Jamie Oliver.
odpověď
zobrazit vše