Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Šéfkuchař Roman Paulus připravil rychlý přehled toho, na co byste při každém uzení měli myslet. Zjistíte například, že potřebujete hlavně dostatek trpělivosti, protože maso na uzení (v tomto případě vepřového bůčku a krkovičky) je třeba na 3–4 týdny předem naložit v solném roztoku. Samotné uzení pak trvá už „jen“ osm hodin. Odměnou nakonec bude skvělé domácí uzené, které využijete v dalších receptech, ale které si můžete dát pro chuť i třeba jen tak.

Recept na uzené maso

Potřebujeme:  teploměr, háky, udírna, dřevo

Suroviny:

  • vepřový bůček
  • vepřová krkovice
  • chléb
  • kremžská hořčice
  • nakládané kořeněné okurčičky
  • nakládané kozí rohy
  • nakládané cibulky

Solný roztok:

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 5 stroužků česneku
  • 10 kuliček nového koření
  • 25 kuliček černého pepře
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček jalovce
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu

Postup:

Z vody, soli, celých stroužků česneku, nového koření, celého pepře, bobkových listů, jalovce a čerstvého rozmarýnu připravíme solný lák. Připravíme ho takové množství, aby se do něj všechno maso dalo ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme uzrát 3–4 týdny.

Následně rozleželé kusy z roztoku vyndáme, osušíme, napíchneme na hák a podle velikosti udíme asi 8 hodin při teplotě 80–85 °C.

Podáváme s chlebem, hořčicí a nakládanou zeleninou (okurky, kozí rohy, cibulky aj.).

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.