Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Na pravé vesnické zabijačka se obvykle podílí rovnou několik lidí. Šéfkuchař Roman Paulus ale natočil video seriál, ve kterém se dozvíte, jak to hravě zvládnout. V tomto díle zjistíte, jak naporcovat celé prase a které z jeho částí se skvěle hodí do zabijačkového ovaru. Naučíte se, co je to paždík i jak připravit vepřovou hlavu na ovar. Nakonec vám Roman Paulus ukáže i to, jak pracovat na zabijačce nejenom s nožem, ale také s řeznickou sekyrkou.

Recept na zabijačkový ovar

Potřebujeme:  kotel, sekyra

Suroviny:

  • voda
  • jazyk
  • chřtán
  • plíce
  • sůl
  • pepř
  • tučná část paždíku
  • hlava bez mozku
  • plece a kolena

Postup:

V kotli přivedeme do varu vodu, osolíme, opepříme a přidáme jazyk spojený s chřtánem a plícemi (játra, slezinu a srdce nyní nevyužijeme).

Z prasete vyřízneme paždík. Ten rozdělíme na tučnou část, která přijde do ovaru, a libovější část, kterou necháme stranou na jiné recepty.

Uřízneme hlavu, kterou sekyrou rozpůlíme a vyndáme mozek. Obě půlky hlavy bez mozku přidáme do ovaru. Hlavu vložíme do kotle na dno, kostí dolu.

Nakonec vyřízneme i plece. Dáme si pozor, abychom s plecí neuřízli i krkovici. Z plece odsekneme nožičku a koleno. Obě plece a obě kolena přidáme do ovaru.

Všechno maso v kotli vaříme do měkka.

Servírování:

Rovnou z kotle si jako ovar podáváme zejména koleno nebo jazyk. Koleno nandáme na prkénko, kde si ho strávník obere sám. Jazyk odřízneme od chřtánu, oloupeme, nakrájíme na plátky a servírujeme zvlášť nebo společně s kolenem. Obojí si nejlépe vychutnáme s křenem, hořčicí a plátkem křupavého chleba.

Tip: Jak si připravit domácí kváskový chléb se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.