Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Sice se tomu říká buchta, ale není to žádná sladká pochoutka. Šéfkuchař Roman Paulus připravil návod na poctivou zabijačkovou buchtu, která je neodmyslitelnou součástí každé takové vesnické veselice. Na domácí zabijačce ji využijete zejména při chystání jaternic (jitrnic) a jelit. Ale nezapomeňte, že nejlepší je, když je alespoň týden odstátá, aby mohla řádně vyschnout.

Recept na zabijačkovou buchtu

Potřebujeme:  plech 31×20, kuchyňský robot

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • větší špetka soli
  • 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
  • 500 ml vody
  • sádlo na vymazání

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, sůl, rozdrobíme čerstvé droždí a zalijeme vlažnou vodou. Zpracujeme kuchyňským robotem, dokud nezískáme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout do zdvojnásobení objemu.

Nakynuté těsto přendáme do pekáče, který jsme předem vymazali sádlem a pečeme v troubě rozpálené na 160 °C asi hodinu dozlatova.

K čemu zabijačkovou buchtu použít?

Buchtu rozhodně nejíme samotnou jako zákusek. Hodí se při výrobě jitrnic (jaternic), jelit a prejtu. Je vhodné upéct ji týden před chystanou zabijačkou, aby stihla pořádně proschnout.

Komentáře (1)

  • Host

    Host
    přidáno před 19 hodinami
    Jsou to jaternice a basta. Jitrnice je pro hlupáky. Stejně jako je správně vuřt a buřt je zkomolenina.

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.